2023-as változások a jövedelemletiltás szabályaiban

Módosítva ekkor Tue, 09 Jan 2024 ekkor: 10:16 AM

2023. január 1-jén változnak a végrehajtási eljárásban a jövedelemletiltás szabályai: 28 500 forintról 60 ezer forintra emelkedik a havi jövedelem nem végrehajtható része, 142 500 forintról pedig 200 ezer forintra nő az az összeghatár, ami fölött a munkabér korlátlanul végrehajtható.[1]

 

A jelenlegi szabályok szerint a nettó összeg 33 százalékos, illetve esetenként 50 százalékos letiltásakor nem végrehajtható a havi munkabérből 28 500 forint, vagyis az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének megfelelő rész. Korlátozás nélkül végrehajtható ugyanakkor a munkabér 142 500 forint feletti része, vagyis az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszöröse.

 

2023. január 1-jétől a mentesség szempontjából nem az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegét, 28500 forintot kell figyelembe venni, hanem a havonta kifizetett munkabérnek az a része lesz mentes a végrehajtás alól, amely nem haladja meg a 60 ezer forintot.

 

További változás, hogy a korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható munkabér összege nem a 142 500, hanem a 200 000 forint feletti rész lesz, vagyis 2023 januárjától a havonta kifizetett munkabérnek az a része vonható korlátlanul végrehajtás alá, amely meghaladja a 200 ezerforintot.

 

A NAV nem küld ügyenként külön értesítést a változásokól, a munkáltatóknak, kifizetőknek 2023. január 1-jétől az új szabályokat kell alkalmazniuk a korábban és a 2023-tól benyújtott jövedelemletiltásoknál. Ha a megváltozott szabályok miatt ez szükséges, a munkáltatóknak és kifizetőknek a Vht. 76. § (1) bekezdés c) pontja és (2) bekezdése szerinti kötelezettségeiknek is eleget kell tenniük.

 

A jogszabály-módosítás miatti változásokat, például ha csökken a havonta levonható és NAV-nak utalandó összeg, valamennyi folyamatban lévő jövedelemletiltásnál jelezni kell VHJOV-nyomtatványon.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

[1] A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény módosításával.

 

 

FONTOS: Ha, tegyük fel két letiltás van egyidejűleg érvényben, akkor a Magyar Bírósági Végrehajtói Kartól kapott információk alapján, normál esetben a 200 ezer Ft feletti korlátlan levonást az első számú letiltásból lehet érvényesíteni, amíg az ki nem fut, és csak az esetleg megmaradt összeg jut a második letiltásra.

Ha ez problémát okoz a két végrehajtást kérő cég között, akkor egyeztetni kell velük, leginkább arról, hogy az 1. számú cég hajlandó-e lemondani a letiltás havi összegének egy részéről a 2. számú cég részére. Ha igen, akkor  az alábbi módon tudja arányosítani a letiltások összegét.

Például, ha 33/17 arányban szeretnék a két letiltást levonni a következőképp kell beállítani a letiltásokat.

clip0120

 

clip0121

 

Az arányosítás mértéke a megegyezés függvényében változhat, az a lényeg. hogy kiadja a 100%-ot.

Ha így állítják be a letiltásokat, akkor a program a letiltás alapjának 50%-t osztja el 66 /34 arányban (ami megegyezik a 33/17-el)

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani